+ Yanıtla
Sayfa Düzeni: 1 / 2 1 2 SonSon
Toplam 13 sonuçtan 1 ile 10 arası olanlar

Konu Başlığı: Futbolcu isimli domain aldım

  1. #1

    Futbolcu isimli domain aldım

    arkadaşlar geleceğin yeteneklerinden olan "Alexis Sanchez" adlı futbolcunun (Şu anda italya'da Udinese takımında forma giyiyor, geleceğin ronaldosu diye tabir ediliyor) www.alexissanchez.com ve .org uzantılarını aldım. Şimdiden giriş çok bunu elimden alma şansları varmı? eğer yoksa bu domaini sedoda parklı haldemi bırakayım yoksa önerebileceğiniz proje vs. varmı? Artık bir domainimde Para etsin istiyorum
    www.bestehane.com [Amatör Beste Mekanı]

  2. #2
    Selamlar,

    Elinden almaları için karşı tarafın ismi veya markası üzerinden kazanç sağlaman veya sağlamaya gayret etmen lazım. Wipo duruşmalarında buna kötü niyet "bad faith" maddesi deniliyor. O maddeye göre domaini kaydederken veya kullanırken kötü niyetli olduğun anlaşılırsa domaini kaybedersin.

    Bazı arkadaşlar "Benim niyetimi nereden bilecekler? Zaten niyet yuvarlak bir ifade" diye düşünebilirler. Öyle düşünmeyin. Özellikle senin niyetine, nasıl biri olduğuna, ne yapmaya çalıştığına bakıyorlar. Örneğin domaini satılığa çıkarırsan kötü niyet ispatlanmış olur. Domaini marka veya isim sahibine satmaya çalışırsan kötü niyetin en alası olur.
    Sedo'da park etmek kötü fikir. Bu domaini elde tutabilmek için yakın zamanda fan sitesi açman lazım. Yoksa durum yaş. Fan sitesi açmazsan domaini kaybetme ihtimalin yüksek.

  3. #3
    fan sitesi açayım bende ozaman. ama yani şöylede bir durum var bence. ingilizce olarak düşünürsek "alex is sanchez" olarak çevirme şansım var
    peki fan sitesi açarak nasıl elimden alamıyorlar erdinç üstad? ozamanda yine isim onun ismi oluyor sonuçta...
    www.bestehane.com [Amatör Beste Mekanı]

  4. #4
    Fan sitesi açınca iyi niyet ispatlanmış oluyor. Yani bu domaini satıp para kazanmak için almadığını göstermiş oluyorsun. Bu konuyya ilgili yönetmelik maddelerinin çevirisini yapmıştım. Burada #3 numaralı mesajda okuyabilirsin.

  5. #5
    Şuan bu futbolcunun kendine ait sayfası var mı? Eğer yok ise sizin adrese açacağınız sayfanın İngilizce olmasında fayda vardır.

  6. #6
    Selam,

    Arkadaşın yerine soruyor gibi olacak ama merak ettiğim bir soru var,

    Bir fan sitesi olarak devam ettirdiği süreç içerisinde "karşı taraf temasa geçerek bu alan adını almak istediğini, alan adının sahibi ise evet istiyorsanız satabilirim" dediğinde yine bir problem oluşur mu?

    Bu durum da kötü niyet göstergesi olur mu? Örnekleri ve/veya bilginiz var mıdır?

  7. #7
    Domainler birer mal olarak sayıldığı için siz ilgili domaine sahip olduğunuzu ispatladığınız sürece başkasının hak iddaa edememesi gerekir. Ünlü birisinin domainine fan sitesi açmak ile karşıdaki kişinin daha çok ilgisini çekip (hazır oluşmuş bir takipçi kitlesi gibi) kişinin sizin domaininizi almasını avantaylı hale getiriyorsunuz. Ancak günüzümüzde com, net, org gibi alternatiflerin olması karşıdaki kişilere seçme şansı yaratıyor veya milli basketbolcumuz Hidayet Türkoğlu gibi www.hedo79.com olarak da sayfa açabilirler (kendi adına olan domain başkası tarafından alınmış ve şuan satılık).

    Konu kişiler yerine kuruluşlar olunca olayın boyutu değişebilir. X adında global bir firma X-Türkiye diye Türkiye'de şubesini açarsa ve domaini daha önceden başkası tarafından alınmış ise kuruluş hak iddaa edemez çünkü yeni kurulan bir firma olarak gözükür. Türkiye'de buna benzer bir olayın yaşandığını duymuştum.

    Son olarak domain zincirlerine de değinmek isterim. Eğer Xsiyah.com ve Xbeyaz.com gibi aynı kuruluşa ait iki sayfa açılsa ve başkası Xmavi.com sayfasını satın almış olsa yine Xmavi.com domainin sahibine yaptırım uygulanamaz. Buna benzer bir olayı da duymuştum.

  8. #8
    Bende o şekilde düşünmüştüm sonuçta dünyada 1 tane "Alexis Sanchez" yok tabiiki domaini alırkenki hedefim çocuk Manchester United veya Real Madrid gibi bir deve transfer olduğunda satmaktı. Malumunuz şuan CristianoRonaldo.com yüzbinlerce dolar ediyor...
    Ama arkadaşlarımın dediği gibi bir fan sitesi üzerinde çalışmalara başladım. Belirli bir kitlesi olursa tabiiki daha etkili olur hem belki çocuk büyük yıldız olana kadar bende Adsense gibi şirketlerden üç beş reklam geliri sağlarım
    Ayrıca evet kendine ait bir sitesi var fakat kendi ülkesinin uzantısıyla var global değil.
    www.alexissanchez.cl kendi resmi sitesi (Şili uzantılı, sanırım elimdeki daha global ))
    www.bestehane.com [Amatör Beste Mekanı]

  9. #9
    Amatörce yaklaşmışsınız. Bu işler nasıl oluyor onu anlatayım.

    domain firmalarını lisanslayan wipo isimli bir kuruluş var. Bu kuruluş udrp isimli bir yönetmelik hazırladı. İşlemler bu yönetmelikte belirtilen kurallara göre yapılıyor. O kuralları daha önce Türkçeye çevirdim ve yukarıda bahsettim. Sanki çok önemsiz bir şeymiş gibi yaklaştığınız bu kurallar mahkeme aşamasında karşınıza çıkacak.

    1. that the domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the Complainant has rights,
    domain şikayetçi tarafın kayıtlı markası ile aynı veya karıştırılacak düzeyde benzer olmalı

    2. that the domain name holder does not have legitimate interests in the domain name, and
    domain sahibinin domaine karşı yasal bir ilgisi veya bağlantısı yok

    3. that the name was registered and being used in bad faith.
    domain kötü niyetle kaydedilip kullanılıyor

    Şimdi bunu bir örnek üzerinde görelim:

    michaelowen.com davasının karar yazısı:
    http://www.wipo.int/amc/en/domains/d...2006-0155.html
    Karar: domainin şikayetçi tarafa transferine karar verildi.

    Fotbulcularla ilgili peç çok benzer karar var.

    Hidayet Turkoğlu isterse hidayetturkoglu.com alan adını birkaç hafta içinde yasal yollarla alabilir. Domainin satılık olması kötü niyet kabul ediliyor. Yukarıdaki 3. maddeye giriyor. Almak için başvuru yapmamış.

    CemYilmaz.com davası karar yazısı:
    http://www.wipo.int/amc/en/domains/d...2000-1541.html
    Bu yazıda aşağıda "bad faith" kötü niyet bölümünde domainin satılık olmasından bahsetmiş. Zaten o nedenle transfer edilmesine karar verilmiş.

    Bu kararları veren kişiler hakim değil. Zaten bunlar bildiğimiz mahkemeler gibi çalışmıyor. Kararı verenler panelist olarak adlandırılıyor. Bu işlere bakan kurumlarda uyuşmazlık paneli oluyor. Wipo'da görevli panelistler arasında bir Türk var ve İstanbul Patent firmasında çalışıyor. Zaten İstanbul Patent Türkiye'de bu işlerin uzmanıdır. Cemyilmaz.com domaininin başvurusunu da onlar yapmıştı.
    http://www.istanbulpatent.com/tr/alanadi.htm

    cHacHo,
    Bir gün wipo, udrp falan yazan bir email alırsan bana haber ver. Ben sana anlatırım ne olacağını.

    Kurduğun fan sitesi sanki resmi site izlenimi vermemeli. Ana sayfaya açık seçik yazmalısın fan sitesi olduğunu. Bunun dışında başka elde tutma yolun yok. Tabii karşı taraf nereye başvuracağını bilmiyorsa o zaman şansılısın.

  10. #10
    Sevgili Erdinç;
    Öncelikle ilgin için çok teşekkür ediyorum. Senin gibi tecrübeli Türk arkadaşlardan destek görmek çok ama çok geliştirmekte bizleri. Ben fan sitesini hemen bugün yayına soktum senin önerilerinle. Açık açıkta belirttim. Şuan elimden alma şansları varmı?
    www.alexissanchez.com inceleyebilirsen sevinirim...
    www.bestehane.com [Amatör Beste Mekanı]

+ Yanıtla
Sayfa Düzeni: 1 / 2 1 2 SonSon

Bu konu başlığı için etiketler

Mesaj Seçenekleri

  • Yeni başlık açamazsınız
  • Cevap yazabilirsiniz
  • Dosya ekleyemezsiniz
  • Mesajlarınızı değiştiremezsiniz